Székelyföldi látnivalók

Félnapos székelyföldi csillagtúra-ajánlatok

zete-tanosveny

Zete tanösvény – 100 méter

A 3–5 km-es séta során megismerheti a Felső-Nagy-Küküllő mente helytörténeti nevezetességeit és környezeti értékeit. Ugyanakkor feltérképezheti a környék turisztikai és természeti látványosságait, kőzeteit, növény- és állatvilágát.

viztarozo

Zeteváraljai víztározó – 4 km

A Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. Hossza 2,6 km, szélessége 400–800 méter, befogadóképessége közel 50 millió köbméter.

A horgász többnyire kárászra, süllőre, domolykóra, dévérre, pisztrángra számíthat. A paducok horgászata már némi helyismeretet igényel, de ráakadva a rajokra, jókora példányok foghatók. Csukára kevesebb az esély, ugyanis jelenleg fiatal az állomány, pontyot pedig szinte lehetetlen fogni napközben, az éjszakai horgászat viszont tilos.

szekelyvarsag

Székelyvarság – 10 km

Itt-tartózkodása alatt ellátogathat a megye legnagyobb szórványtelepülésére, amely a vulkanikus eredetű Görgényi-havasok déli részén, 1000 méter magasayeezy boost 350 v2 onyx sofas de lujo en piel cmp bundy damske nike ads 2018 ssd 500gb samsung 850 evo site vente en ligne vtt amazon baltimore ravens trikot jackson nike ads 2018 air max plus laser blue outlet geox spaccio online harry styles hoodie champion veste moto toute saison amazon combinaison fee maraboutee combinaison fee maraboutee yeezy boost 350 v2 onyx n fekszik tengerszint felett. A népművészetek, -hagyományok és -szokások kiapadhatatlan kincsesbányája.
ᐅ Physiotherapie & Fitness (Langwiesen) | ☎️Contact trenorol vs trenbolone fitness rome – cassiantica sporting fitness s.s….
Környékén az évszaknak megfelelően málnát, áfonyát, szedret, szamócát, illetve számos gombafajtát szedhet. Sebes folyású patakjaiban gyakori a pisztráng.

1496085_639171642812123_990642728_o

Túra a Madarasi-Hargita csúcsára – 20 km

A Madarasi-Hargita a székelyek „szent hegye”. Az 1801 méteren fekvő csúcsról szinte belátni egész Székelyföldet, az Erdélyi-medencét, tiszta időben a Fogarasi-havasokat is.

A Madarasi-Hargita Székelyföld egyik legnépszerűbb síközpontja. Összesen 4,5 kilométernyi sípálya található 1500-1760 m tengerszint feletti magasságban. A síterep december közepétől április közepéig hóbiztos, kedvező időjárás esetén a szezon május közepéig tart.

  • Sípálya.
izlandi4

Ivói lovarda – 10 km

Széles körű szolgáltatást nyújt a lovaglás terén. Vállalnak tereplovaglást, oktatást, minden korosztály által könnyen lovagolható izlandi lovakon.

Ivói Vadaspark – 10 km

320 hektáros erdős területen fekszik, patakok futnak át rajta, hegyek veszik körül. Ebben a varázslatos miliőben szarvasok, őzek, muflonok és vaddisznók élnek.

Csillagtúra-ajánlat Székelyudvarhelytől a Medve-tóig

Udvarhely2_738 (1)

Székelyudvarhely – 16 km

A székely anyavárosként is emlegetett település lendületesen fejlődik Erdély szívében, és a sok megpróbáltatás ellenére leginkább megőrizte magyarságát. Büszkén áll a város főterén a Vasszékely szobra, a mindenkori székely katona jelképe, a megmaradást, a kitartást és a vasakaratot megtestesítve.

1280px-Szejkefürdő_székelykapuk (1)

Orbán Balázs síremléke, székely kapuk sora – 20 km

A legnagyobb székelynek nevezett írót, tudóst, polihisztort Szejkefürdőn temették el. A kegyeletüket lerovó látogatók székely kapuk alatt sétálhatnak fel kopjafás síremlékéhez, melyen bronz dombormű őrzi a kalandos életű báró arcvonásait.

tamasi_aron_sir (1)

Tamási Áron-emlékmű Farkaslakán – 27 km

Tamási Áron (1897–1966) székely író, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alakja. Regényei és novellái közül kiemelkedik az Ábel-trilógia. Stílusára a székely nyelvjárási szófordulatok sora és a metaforikus kifejezésmód jellemző, műveit pedig áthatja a székely szellemiség. Tőle származik a szállóigévé vált híres mondat: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Sírfelirata szerint: „Törzsében székely volt, fia Hunniának. Hűséges szolgája bomlott századának.”

881899 (1)

A korondi kirakodóvásár – 43 km

A kerámiájáról híres Korond a Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Híres az egész falun átívelő népműves „kirakóvásáráról”, ahol kerámiatermékek, szalma- és gyékényfonatok, gyapjútermékek, faeszközök, használati és dísztárgyak közül válogathat a látogató. Teleki József írta Korondról: „Minden ember itt vagy fazakas, vagy sendelly csináló.” (Úti Jegyzések, 1799).

2915120 (1)

A parajdi sóbánya – 53 km

Parajd a Sóvidék központja, Európa és ezen belül a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányája. Igazi turisztikai látványosság, az egykor kitermelt kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra alakították át. A látogató szórakozva gyógyulhat, ugyanis van focipálya, játszótér fajátékokkal, néhány üzlet, valamint mászófal.

Szintén a sóbányában található a világon egyedülálló ökumenikus kápolna, ahol nemcsak istentiszteleteket és miséket, hanem koncerteket is tartanak.

  • Wellness és termálfürdő
medve-to-580 (1)

Szováta és a Medve-tó – 62 km

A város sóstavairól és sószikláiról nevezetes. A Medve-tó a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. A beömlő patakok édesvize vékony réteget képez a tó felszínén, ez átengedi a napsugarakat, melyek aztán fölhevítik a mélyebb, sóban dús vízrétegeket, így a felszíntől lefelé növekszik a hőmérséklete. Nyáron a Medve-tó felszíni hőmérséklete eléri a 40 °C fokot

  • Sípálya
  • Termálfürdő

Csillagtúra-ajánlat Csíksomlyótól a Szent Anna-tóig

Csikszereda

Csíkszereda – 60 km

Hűvös éghajlata miatt a Kárpát-medence egyik hideg pólusa. Hargita megye székhelyeként fontos szerepet tölt be a megye kulturális és gazdasági életében. Nemzetközi színtéren a városhoz tartozó Csíksomlyó (a magyarság legnagyobb búcsújáró helyszíne) révén vált ismertté.

Csíkszereda legrégebbi építészeti nevezetessége a teljes épségben fennmaradt Mikó-vár, amely ma a Csíki Székely Múzeum otthona. A múzeumnak jelentős szerepe van a város kulturális életében, időszakos és állandó kiállításait mindenképp érdemes felkeresni.

A jobb napokat is megélt Szeredai-fürdő és Zsögödfürdő a középkortól mindmáig népszerű fürdőtelepe a városnak.

HargitaFurdoKotelpalya

Hargitafürdő – 48 km

Hargitafürdő hegyvidéki jellegű üdülőhely, a környékbeliek kedvenc síparadicsoma. A települést borvízforrásai és mofettái tették ismertté. Mindezek a Csicsói-Hargita sűrű fenyveseinek szívében találhatók. Izgalmas kalandokat kínál a Balu Park, mely Erdély legnagyobb és legösszetettebb kötélpályájával csodálatos élményt nyújt felnőttnek, kicsinek egyaránt.

img_0535_b

Homoródfürdő – 25 km

A település festői környezetéről és borvízforrásairól híres. A 12 forrás vize ivókúraként szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás és emésztőszervi megbetegedések kezelésére alkalmas.

  • Wellness és termálfürdő
  • Sípálya
CsiksomlyoiBucsu

A Csíksomlyói kegytemplom és zarándokhely – 60 km

Évente több százezren zarándokolnak oda az egész Kárpát-medencéből, illetve a világ számos pontjáról. A csíksomlyói kegytemplomot ferences szerzetesek építették 1442 és 1448 között.

Legértékesebb tárgya a Szűz Mária-kegyszobor, amely 1510 és 1515 között készült reneszánsz stílusban, hársfából. A maga 2,27 méterével a legnagyobb a világon ismert kegyszobrok közül.

A templom közelében található a somlyói borvízforrás, amelyet ma is sokan látogatnak, vizét pedig előszeretettel fogyasztják.

  • Wellness és termálfürdő
  • Sípálya
Tusnadfurdo

Tusnádfürdő – 90 km

Románia legkisebb városa gyógyhatású ásványvízforrásainak, jó levegőjének és a környező fenyveseknek köszönhetően vált ismertté. A településen számtalan borvízforrás és mofetta található, ezek tették „Erdély gyöngyévé”. 2013 telén nyílt meg Tusnádfürdő termálvizes élményközpontja, ahol különböző méretű és hőfokú gyógyvizes medencékben lazíthatnak a látogatók.

Szent-Anna-to

A Szent Anna-tó és a Mohos-láp – 112 km

Közép-Európa egyedülálló természeti csodája, amely 1050 méteres tengerszint feletti magasságban található. A tó vulkáni kráter alján keletkezett, minden oldalról erdővel benőtt magas hegycsúcsok határolják. Nincs forrása, az esővíz és az elolvadt hó leve táplálja, ettől függetlenül kristálytiszta a vize. Az északi részén levő tisztáson kápolna található. A szabálytalan kör alakú Mohos-tőzegláp a Szent Anna-tó kráterével szinte egy időben keletkezett, azóta elöregedett, és ma már csak apró tavacskák utalnak a helyén lévő egykori tóra, amelynek alapterülete négyszer nagyobb volt a Szent Anna-tó területénél. Az évezredek óta tartó lassú apadás következtében a tó elmocsarasodott, magashegyi láppá alakult át, felszínét változatos tundrai növényvilág borítja. A tőzegláp területén számos nyílt vízfelület (tószem) és különféle növényritkaságok találhatók. A Mohos Természetvédelmi Területen nyílik a Drosera rotundifolia, Románia egyetlen húsevő virágfaja.

Csillagtúra-ajánlat a Békás-szoroshoz

Gyergyoszentmiklos

Gyergyószentmiklós – 45 km

Románia talán leghidegebb éghajlatú városa, amelynek egyik legszebben parkosított főtere van az országban. E székelyföldi kisváros életét nagyban meghatározza az örmény kultúra és építészet.

  • Sípálya
Gyilkos-to

A Gyilkos-tó – 70 km

Székelyföld egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti ritkasága, torlasztava, legnagyobb mélysége 11 méter. 1837-ben keletkezett, miután a keleten lévő Gyilkos-kő (1378 m) oldalán felhalmozódott agyagos lejtőtörmelék nagy esőzések hatására lezúdult a völgybe, és több patak folyását elzárta. A tóból még ma is kiállnak a völgy elöntött fenyőcsonkjai. Nevét a fölé emelkedő Gyilkos-kőről kapta, de máig sem lehet tudni, hogy a megnevezés gyilkosságot vagy a hegyre vezető veszélyes ösvényeket sejteti-e.

Román neve – Lacu Roșu (jelentése Vörös-tó, Vereskő-tó) – arra utal, hogy a Vereskő-patak hordaléka sokszor rozsdavörösre színezi a tó vízét. A Kárpátok egyik legfestőibb tavaként tartják számon, melyet 1000 m feletti sziklacsúcsok öveznek.

bekasi_szoros

A Békás-szoros – 70 km

200-300 méter magas sziklafalaival a Békás-szoros Európa egyik természeti ritkasága, a hegymászók paradicsoma. Tektonikus eredetű szurdokvölgy, amely a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál található; a Nagyhagymás Nemzeti Parkhoz tartozik. A Békás-szorosnak három fő része van: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. A világon kizárólag itt található a békási csűdfű, de a szegfűfélékhez tartozó kőhúr és a ritkaságszámba menő havasi gyopár is fellelhető a környéken. Az Oltárkő (1154 m) – a Békás-szoros legszembetűnőbb sziklatornya – az egész szurdokvölgy fölött uralkodik, csúcsára fenséges kilátást nyújtó sziklamászó utak vezetnek. A szoros egyetlen ismert nagyobb barlangja a 28 méter hosszú és 26 méter széles Hóvirág-barlang.

sugobarlang

A Súgó-cseppkőbarlang – 51 km

A tekerőpataki Súgó-barlang turisztikai, természeti ritkaság, Gyergyószentmiklóstól 13 km-re található. A feltérképezett járatok hossza több mint egy kilométer, azonban csak pár száz métert lehet bejárni.

Csillagtúra-ajánlat a Kis-Küküllõ vidékén

Székelykeresztúr

Székelykeresztúr, Petőfi Sándor körtefája – 45 km

Székelykeresztúr kisváros, híven őrzi Petőfi Sándor emlékét. A szabadságharc költője az ottani Gyárfás-kúriában töltötte élete utolsó éjszakáját, majd reggel elindult a végzetes fehéregyházi csatába. A kúria kertjében látható körtefa őse „Petőfi körtefája” néven ismeretes. A legenda szerint alatta szavalta el csatába indulás előtt az „Egy gondolat bánt engemet” című versét. „Haldoklik az öreg tanú, Petőfi vén körtefája. Azt beszélik, ő látta volt verset írni utoljára.” (Kányádi Sándor)

viztarozo

A székelyderzsi unitárius vártemplom – 36 km

Az UNESCO-világörökség kincse, Kárpát-medence sokak által ismert zarándokhelye. A monumentális építészeti látványosságon kívül a világon egyedülálló élő örökség, a rovásírásos emlék, és a XV. századból származó faliképek is felkelthetik a turisták érdeklődését. Több mint kétszáz éves hagyomány, hogy a falu lakossága télen szalonnát, kolbászt és füstölt húst tárol a vártemplomban. Mindez a köréje épülő szokásrenddel egyedülálló látványosságnak számít a világon.

szekelyvarsag

Segesvár – 66 km

A város építését a XII. században kezdték el a magyar királyok által idetelepített szászok, akiknek nem sokkal később Segesvár lett a központjuk. Erdély legszebb, máig lakott középkori várnegyede a világörökség részét képező történelmi belvárosban található és várfal övezi. A segesvári vár egyik legismertebb nevezetessége a 172 fokból álló, 1642-ben épült, fából készült, fedett lépcsősor, amely a főtértől a Várhegyre vezet.

Bozodujfalu

Bözödújfalu – 61 km

A faluromboló zsarnokság jelképének helyszíne. A tó helyén állt Bözödújfalu, amelyet elárasztottak vízzel, és mostanra már csak néhány romos állapotban lévő épület maradt meg a településből. A 2014 júniusában az addig álló templomtorony is elsüllyedt, és enyészetté vált a faluval együtt.

Közeli sípályák

Madarasi

Madarasi-Hargita – 20 km

Magasság: 1500 m
Szintkülönbség: 200 m
Sípályák hossza: 6 km
Liftek száma: 5

Homorod

Homoródfürdő – 25 km

Magasság: 800 m
Szintkülönbség: 100 m
Sípályák hossza: 400 m
Liftek száma: 4

Hargitafurdo

Hargitafürdő – 48 km

Magasság: 1300 m
Szintkülönbség: 200 m
Sípályák hossza: 4 km
Liftek száma: 5

Bucsin

Bucsin – 70 km

Magasság: 1200 m
Szintkülönbség: 100 m
Sípályák hossza: 3.4 km
Liftek száma: 3

Veresvirag

Gyergyócsomafalva – 40 km

Magasság: 1100 m
Szintkülönbség: 150 m
Sípályák hossza: 3.1 km
Liftek száma: 1

toplita

Maroshévíz – 79 km

Magasság: 850 m
Szintkülönbség: 125 m
Sípályák hossza: 1500 m
Liftek száma: 2

Wellness: Termál- és gyógyfürdõk a közelben

Whomorod

Homoródfürdő – 25 km

Wtusand

Tusnádfürdő – 90 km